Welkom bij Corporate Diamonds
Mijn naam is Rob Van Beurden, ik heb Antwerp Diamond House gesticht in 1987 en ik ben officieel aangesloten bij de Diamantbeurs.
|
'Corporate Diamonds' zijn diamanten die worden aangewend als onderdeel van een incentive programma. Sinds Diamond House zijn deuren opende in 1987 kwam er uit onverwachte hoek belangstelling. Bedrijven, zo bleek, zijn constant op zoek naar nieuwe producten om hun incentive programma te vernieuwen en te verbeteren. Na wat incidentele verkopen zijn we met een paar bekenden uit het bedrijfsleven gaan samen zitten en hebben met deze groep een aantal concepten uitgedacht die in de meeste takken van industrie eenvoudig toepasbaar zijn.
De beste manier om een diamant te kopen is het volgen van de regel van de 4 C's (color (kleur), cut (slijpsel), clarity (helderheid), carat (karaat gewicht)) en daarmee zoveel mogelijk te weten te komen over de diamant die men wenst te kopen. Het gevoel, het instinct speelt hierbij ook een bijzondere rol, en dat verkrijgt men door kennis.
|  |
|
Interview met Rob Van Beurden
|
Hoe omschrijft u de diensten die u aanbiedt?
In feite ben ik een makelaar in diamant, ten dienste van zowel de professionelen als van de particulieren die van mooie diamanten en juwelen houden.
|
Heeft u die activiteit van uw ouders geërfd, of hoe bent u in deze branche terechtgekomen?
Ik woonde in Antwerpen en heb er vele vrienden leren kennen die in de diamant industrie werkten. Dit microcosmos, dat ontastbare, heeft mij onmiddellijk geboeid. De diamant industrie vereist meer dan een louter zakelijke interesse: het verlangt passie.
|
Goed, maar indien al de "gepassioneerden" ook handelaars werden, dat zou een menigte zijn …!
Zo gemakkelijk is het ook niet. Deze passie is veeleisend en je moet ze intens beleven. Elke diamant is een product van de natuur, en is dus uniek. De waarde schatting van een steen vergt evenveel feeling als kennis en dit kan je slechts goed onderhouden door een dagelijks contact met die materie.
|
U bent dus met het virus geboren !! ?
Eigenlijk kwam dat pas later. Ik kom uit Nederland en het is tijdens mijn studies in Antwerpen dat ik de diamant-wereld heb leren kennen. Antwerpen staat bekend als de wereldhoofdstad van de diamant. Antwerpen vertegenwoordigt 60% van de wereldmarkt die verdeeld wordt tussen de Joodse Gemeenschap (40%) en de Indiërs (40%). Deze activiteit was ooit in Amsterdam gevestigd maar daalde af naar Antwerpen rond 1935. Vele landen hebben getracht een dergelijke markt naar zich toe te trekken: Zwitserland, Monaco, Duitsland en Israël, maar toch bleef de industrie in Antwerpen. Het is de enige stad ter wereld waar drie diamantscholen te vinden zijn, waar de volgende generaties slijpers hun ambacht leren; en dit verstevigt nogmaals de reputatie van Antwerpen als artistieke wereldhoofdstad van de diamant.
|
De "notoriëteit", de reputatie, lijkt me essentieel in deze wereld…
Inderdaad, deze wereld is zeer conservatief. Alles is er gebaseerd op het onderlinge vertrouwen tussen de leden van de Beurs. En hetzelfde geldt voor de uiteindelijke klant. Mijn motto is "koop bij iemand die je kent en bij wie je je goed voelt", de symbiose tussen de verkoper en de koper is onontbeerlijk. Hier volgt een goed voorbeeld : enige tijd geleden gaf ik een voordracht in de Britse Handelskamer te Brussel. Ik was amper terug in Antwerpen of ik kreeg een E-mail van een deelnemer die mij een diamant bestelde van aanzienlijke grootte en kwaliteit, en dit hoewel wij elkaar nog nooit hadden ontmoet. Mijn uiteenzetting had hem het noodzakelijke gevoel gegeven en vertrouwen.
|
Welke raad zou u geven aan diegenen die geen introducties in de diamant hebben ?
Ik zou zeggen " bel me ! ". Het zal mij een genoegen zijn u te ontmoeten en u alles te vertellen wat ik over diamant weet. Voor de al te schuchtere, of voor diegene die meer geruststelling nodig heeft: er bestaan slechts twee laboratoria in de wereld die een blind vertrouwen genieten : de Hoge Raad voor Diamant (HRD) te Antwerpen, en het GIA (Gemmological Institute of America). Zij certifiëren de kwaliteit van gepolijste diamanten. Niet alle diamanten bezitten een dergelijk certificaat. Professionelen behoeven, door voldoende eigen kennis, zo een certificaat namelijk niet. Maar indien u een diamant koopt, en u wil bijkomende waarborgen, kan een dergelijk certificaat verkregen worden tegen ongeveer 15O US$ per karaat. Voor wat de professionaliteit betreft, u kan de aansluiting bij de diamantbeurs natrekken, deze geldt als bewijs van vakmanschap. Er zijn slechts 1500 leden in de wereld en ik ben trots om erbij te behoren. Het heeft mij meer dan zeven jaren gekost, waarbij mijn reputatie, technische kennis en geloofwaardigheid grondig werden gecontroleerd.
|
U hebt net een voordracht in de Britse Handelskamer genoemd, geeft U meer van die voordrachten ?
Ja, want het vertrouwen van toekomstige klanten winnen is het belangrijkste, en dat kan ik krijgen door opleiding en informatie over deze markt te geven. Het is ook de reden van bestaan van deze Website, en ik moedig iedereen die er meer wil over vernemen van die te doorzoeken of
mij te e-mailen.
|
Is het juist dat u ook exclusieve horloge-merken hebt?
Ik ben inderdaad officieel distributeur van Jaeger leCoultre geweest en ik heb nog steeds contacten met de importeurs waardoor ik mijn klanten vele bijzondere horloges kan aanbieden.
|
 |
|